Lähetä viesti

Asiakastarina – Helinä Niemelä

Navetan ilmanvaihdon parantamisella tuloksia välittömästi

 

Ilmanvaihto on tärkeä juttu navetassa. Itse olin miettinyt ilmanvaihdon parantamista jo pitempää, kun aina tuntui olevan navetassa huono ilma. Eihän se voi olla hyväksi eläimille eikä ihmisille. Puhuin monesti, että jos otetaan ikkunat pois ja laitetaan jotkut luukut, mitkä voi aukaista. Alkaisikohan tuo ilma vaihtumaan paremmin?

Sitten paikallinen Demeca Oy otti yhteyttä ja esitteli omaa ilmanvaihtoasiaa. Totesin heti, että tämä se juttu on! Nopeasti päästiin sopimukseen kennoikkunoista ja poistohormeista, kun selvisi, että rahoitus saadaan järjestettyä Demeca -rahoituksella.

Ikkunat irrotettiin itse ja Demeca hoiti loput. Ammattimiehet olivat asialla ja homma tuli tehtyä kerralla valmiiksi. Nyt meillä on kennoikkunat seinillä ja painovoimaiset hormit katolla. Molempia voidaan portaattomasti säätää.

Moni asia muuttui navetassa. Puhaltimien meteli ja sähkökulutus loppui tähän. Ilma alkoi oikeasti vaihtua ja lämpötila saadaan pidettyä alhaisempana. Ja mikä parasta, investointi oli kerrankin todella kannattava. Jo parin viikon kuluttua huomasin, että n. 2 litraa / lehmä lähtee maitoa enemmän joka päivä nyt syksyllä. Vaikuttaakohan se kesällä vielä enemmän? Tällä tuotoksen lisääntymisellä tuo investointi maksaa itsensä takaisin varmasti parissa vuodessa. Uskon myös, että eläinten terveys ja hyvinvointi menee parempaan suuntaan jatkossa. Navetassa on nyt lypsäjänkin mukava työskennellä.

Suosittelen!

Helinä Niemelä, Haapavesi