Lähetä viesti

Asiakastarina

Minna ja Juha Kiili ovat tyytyväisiä lietteenkierrätykseen:

Yli 30 vuoden laudalla melominen jäi historiaan

Minna ja Juha Kiilin maitotilalla Sastamalassa vallitsee leppoisa tunnelma. Navettaa sen rakentamisesta, aina vuodesta 1984 asti piinannut lieteongelma ratkesi lähes kertaheitolla loppukesästä 2017, kun Minna luki iltapäiväkahvilla lehdestä tarinan isännästä, joka oli päässyt eroon ainaisesta ”lautajumpasta”.

Kiilit tulivat Minnan kotitilan isäntäväeksi 2000-luvun alussa, missä Minna jo pikkutyttönä oli ollut mukana todistamassa lietteen kanssa tuskailua. – Minun tehtäväni oli pitää lehmiä ylhäällä ja kuivata, kun äiti ja isä yhdessä laittoivat lietettä eli veden ja laudan kanssa melomalla yrittivät saada kuilut virtaamaan, Minna muistelee.

– Lietekourut tässä navetassa ja vuonna 2007 valmistuneessa laajennuksessa ovat aina olleet kertakaikkisen huonosti virtaavat, Minna jatkaa. – Mikään ei ole koskaan auttanut, ei kuivikkeen vaihto eikä kuivikemäärän vähentäminen. Vettä on laskettu paineella kouruihin vuosien saatossa valtavat määrät ja työaikaa tuhlattu pelkkään paskan melomiseen reilusti toistakymmentä tuntia joka viikko.

– Kiertelin messuilla, soittelin firmoihin ja kyselin, että eikö tosiaan ole mitään toimivaa lietesysteemiä, Juha kertoo. – Olimme suunnitelleet kuivalannalle vaihtamista ja viimeisenä keinona jopa lehmien lähtöä, Juha jatkaa. – Molemmilla oli ollut pinna tiukalla lieteongelman takia etenkin viimeiset puoli vuotta, kun kesän sääkin oli mitä oli.

– Lieteongelma rajoitti jo meidän perheen sosiaalisia suhteitakin. Lapsia näki harvoin ja eikä kyläilylle tahtonut löytyä aikaa. Aina ennen joulua melottiin kourut mahdollisimman tyhjiksi, sitten pidettiin pari päivää vapaata ja jo tapanina taas pää punaisena lietteen kimpussa. Ja aina oli selkänahassa ikävä tunne, että mitä useamman päivän lietteen laittoa venyttää, sitä isompi homma siellä on vastassa, Minna kertoo.

– Kun näin lehdessä Demecan asiakkaan lietetarinan, jäi iltapäiväkahvi kesken ja juoksin siltä istumalta suoraan Juhan luokse navettaan. Pari päivää vielä mietittiin skeptisinä, mutta lopulta soitettiin Demecalle ja sovittiin edustajan kanssa treffit, Minna nauraa.

 

Myyjän asiantuntemus vakuutti

– Demecan myyjä, Johannes, tuli paikalle, käveli navetalla, kokeili kouruja laudalla, kurkisti lopuksi kokoojakuiluunkin ja totesi, että ei mikään ongelma, kyllä tämä saadaan toimiaan. Ajattelin, että mistähän hoidosta tämä on karannu, puhuu aivan pölhöjä, Juha nauraa. – Jotenkin sai meidät kuitenkin suostumaan, vaikka vielä papereita tehdessäkin olimme varmoja, ettei tämä toimi meillä kuitenkaan. ”Uskokaa nyt jo, kyllä se toimii!” oli Johanneksen vastaus. Kyllä se oli se asiantuntemus, mikä vakuutti.

 

Ihana huomata, että yritys kantaa vastuunsa loppuun asti

– Asennuspäivänäkin Minna oli vielä skeptinen, että perutaan kaupat, mutta onneksi Juha piti päänsä, ei varmaan peruta, isäntäväki kertoo yhdessä. – Sitten lähtee vaikka lehmät, jos tämä ei toimi, mutta pakko kokeilla. Jotain täytyy nyt tapahtua, ei kukaan voi koko ikäänsä viettää navetassa ja meloa paskaa.

– Oli muuten tosi hyvällä huumorilla varustettuja asentajia, meillä oli hauskat kaksi päivää, Juha muistelee. – Asentajat loksauttivat putket ja pumput paikoilleen ja kertoivat, että ”tulee tässä mitä tahansa ongelmia, niin loppuviimein tämä kyllä pelaa. Niin kauan täällä käydään, että tämä pelaa.”

– Alkuun liete olikin niin hankalaa, että se ei meinannut heti lähteä virtaamaan, ja ehdimme jo säikähtää, että eikö systeemi toimikaan. Soitimme, ja Demecalta tuli asentaja paikalle ja laittoi ajan kanssa säädöt kohdilleen ja opasti parhaan tavan käyttää systeemiä, Juha kertoo.

– Jo alkoi tapahtua ja kuilujen sisältö muuttua juoksevaksi. Sen koommin ei ole enää lietettä käsin laitettu!

– Ihana huomata, että on olemassa yritys, joka oikeasti kantaa vastuunsa loppuun asti! Emme ole tottuneet siihen alan yritysten kanssa asioidessamme. Usein asiakas jätetään yksin, kun ongelmia tulee. Mutta ei teidän firma. Asentaja hoiti asiaa niin kauan, että kaikki oli kunnossa ja liete liikkui, Minna kertoo. – Ja puhelimessa on saanut aina sellaisia neuvoja, että asian oikeasti ymmärtää.

 

Laudalla melominen on historiaa

Kiilin tilalla lietteenkierrätys on ollut käytössä elokuusta 2017. Iltanavetan aikaan lyhyellä puolella pidetään pumppuja käynnissä noin 30 min/kouru. Pitkällä puolella kierrätys jätetään yöksi automaattikäytölle ja aamulla kaikki kourut ovat tyhjiä.

Lietekaivoon asennettu Demeca MRP-lietepumppu murskaa ja notkistaa paksunkin lietteen. Juoksevaa lietettä kierrätetään Wangen-ruuvipumpun avustuksella takaisin lietekouruihin, kunnes kourujen sisältö muuttuu kokonaan virtaavaksi.

– Ero entiseen on valtava. Tuntuu uskomattomalta, että se hermoja ja parisuhdetta raastanut laudalla melominen on ihan oikeasti historiaa, Minna huokaisee. – En oikein vieläkään voi uskoa, että meidän ei tarvi taas mennä laittamaan lietettä, se aika on vielä niin tuoreessa muistissa. Vihdoinkin navetassa voi keskittyä tärkeimpään, eli eläimiin!

– Juhakin sai keskittyä viimeisimpään rehuntekoon rauhassa eikä hänen tarvinnut murehtia, kuinka minä jaksan taistella lietteen kanssa. Nyt on myös enemmän aikaa ja energiaa olla lasten kanssa. Lapset olivatkin alkuun ihmeissään, että eikö äiti olekaan koko aamupäivää navetassa!

– Kärpäsentoukkia ei ole enää sen koommin näkynyt, kun niillä ei ole enää kasvualustaa. Kunnan vettä ei enää tarvitse laskea paineella kouruihin. Säiliön liete on nykyisin tasalaatuista ja notkeaa. Oma jaksaminen on kaikin puolin parempaa. Systeemi toimii kuin unelma, Juha summaa.

– Olemme kaikille kehuneet tätä uutta lietesysteemiä. Suuri ongelma maatiloilla on, että vaikeuksia ja epäkohtia ei välttämättä haluta nähdä eikä avata suuta. Takuulla Suomessa on useita muitakin tiloja, joilla väsytään lieteongelman kanssa, mutta siihen on turruttu, eikä ehkä kehdata myöntää, että omassa navetassa liete ei liiku.

– Jos Suomesta vaan löytyy toinen Minna ja Juha – ja varmasti löytyy – jotka ovat yhtä äärettömän kyllästyneitä lietteen laittoon, eivätkä löydä mistään siihen ratkaisua, vaikka ovat kaikki vaihtoehdot kokeilleet, niin soittakaa heti Demecalle. Siellä on sellaiset kaverit töissä, että oikeasti paneutuvat teidän asiaan ja haluavat auttaa.

– Kahta en ikinä vaihtaisi pois, toinen on pienkuormaaja ja toinen on Demecan lietepumppu! Minna nauraa.

Minna ja Juha Kiili, Sastamala