Lähetä viesti

Asiakastarina – Toukomaan tila

Lietteenkierrätyksellä kuilut toimimaan:

Vuosi ilman lautajumppaa

Meillä oli pudotuskaivon ja pumppauskaivon välinen putki jatkuvasti tukossa, ja kuiluissa, joihin ei tullut pesuvesiä, oli ongelmia lietteen liikkumisessa. Hydraulipumpulla ja perinteisellä traktoripumpulla lietettä siirrettiin paikasta toiseen ja takaisin. Laudalla vellomista, painepesuriin tehtyjä virityksiä ja vaikka mitä kokeiltiin, mutta aina se oli työlästä ja tulos yhtä huono.

Sitten päätin, että jotain olisi keksittävä. Demecan kanssa oli positiivista historiaa ilmanvaihtosaneerauksesta. Muistelin, että heillä on joku pumppu, menin nettisivulle ja löysin lietteenkierrätysasiaa. Soitin heti Demecan myyntiin ja he lupasivat tulla pian käymään.

Hankinnan helppoutta ja nopeita tuloksia

Demecan mies tuli paikalle ja esitteli järjestelmän kokonaisuudessaan. Paikan päällä syvennyttiin ongelmaan ja pohjapiirrokseen piirrettiin putkiston reitti. Mitoitukset selvisivät nopeasti, saatiin heti tarjous ja paperit tehtiin nopeasti. Demecalla oli tarjolla monipuolisesti rahoitusmahdollisuuksia, jotka käytiin myös hyvin läpi.

Koko tekemisen helppous, ostaminen, järjestelmän asennus ja käyttöönotto saivat tekemään nopean päätöksen ja yllättivät minut todella positiivisesti myös käytännössä. Asentajat olivat meillä kolmena päivänä.

Lietteen hämmentämistä ja letkujen raahaamista voisi joku pitää hyötyliikuntana, mutta rajansa silläkin liikunnallakin on. Nyt on vuosi kulunut ilman lautajumppaa.

Mitä me saatiin tällä investoinnilla? Me saatiin kotimainen MRP-pumppu oheislaitteineen, joka murskaa lietteen, ja putkisto, joka kierrättää lietteen kuiluissa. Meidän ei enää tarvitse velloa lietettä, eikä vettä lasketa turhaan kuiluihin. Liete homogenisoituu pumpussa ja liikkuu siksi paljon paremmin.

Tytär Eveliina on ajanut viime kesän lietteet. ”Eipä muuten ollut tänä kesänä yhtään kertaa multain tai mikään muukaan paikka tukossa. Olipa mukava ajaa lietettä.”

Emäntä Eira painottaa sorkkaterveyttä ja mukavuutta. ”Ei ole enää ollut kertaakaan ritilän tasolla lietteenpinta.”

Itse tykkään työajan säästöstä. Kyllähän sen lietteen kanssa värkkää, mutta kyllä se kuilujen toimimattomuus on masentavaa ja turhalta työtä se lietteen vellominen tuntuu.

Lietteenkierrätysjärjestelmä säästää työaikaa ja hermoja niin paljon, että se on todellakin hintansa väärti. Koskaan ei ole tämän navetan 20-vuotisessa historiassa kuilut tulleet näin tyhjäksi pumppauksen jälkeen.

(Meidän navetassa on painovoimaiset kuilut ja pudotuskaivo, josta yhdysputki pumppauskaivoon. Pumppauskaivosta liete pumpataan traktoripumpulla aika ajoin altaaseen. Jossakin välissä voidaan kaivaa putket suoraan MRP-pumpulta altaaseen)

Suosittelen Demecan lietteenkierrätystä!

 

Timo Liinamaa
Toukomaan tila, Nivala