Lähetä viesti

Biokaasu on kallista! Kultaakin kalliimpaa.

14.10.2019 Sami Vinkki

Biokaasu on puhdasta luonnontuotetta, nollapäästöistä, uusiutuvaa energiaa. Hyvät ympäristövaikutukset ovat merkittäviä ja kiistattomia, kun käytämme biokaasua fossiilisten polttoaineiden korvaajana.

Olen jo pitkään ihmetellyt biokaasupiireissäkin vallalla olevaa ajatusta biokaasun hinnasta (virallisemmin: liikennekäyttöön soveltuvan biometaanin hinnasta, jota jalostetaan biokaasusta hiilidioksidia poistamalla). Ihmetyksen aihe on se, että biometaania markkinoidaan sen edullisuudella! Heti kättelyssä myönnän, että olen itsekin markkinoinut biokaasuautoilua kuluttajille kertomalla, että se on halvempaa polttoainetta kuin bensiini tai diesel. Käsittämätöntä aliarviointia minulta!

Miksi biokaasu pitää myydä halvemmalla auton tankkiin kuin bensiini tai diesel? Aikana, jolloin ilmastonmuutos ahdistaa tai siitä on ainakin päätetty ahdistua. Viljelijöitä syyllistetään, Helsinki polttaa kivihiiltä ja öljyä tuodaan kaukomailta. Miksi näin? Koska näin on totuttu, näin on päätetty ja näin media rummuttaa.

Mitä vikaa biokaasussa?

Nyt biokaasu yritetään saada markkinoille. Hinta pitää olla halpa, että se kiinnostaa. Näin ainakin luullaan. Miksi ihmeessä? Mitä vikaa siinä kaasussa on? Onko se huonompaa kuin bensiini? Tähän en todellakaan osaa vastata, koska en edes tiedä mikä se oikea kysymys on. Tiedän kokemuksesta, että kun yritykset tuovat markkinoille täysin uusia tuotteita, markkinat on luotava itse. Joku määrittelee lähtötason hinnat ja myyjät alkavat tehdä kauppaa. Joskus onnistuu heti, joskus ei. Vaikka markkinatutkimukset on tehty, tuote ei välttämättä olekaan kiinnostava, ja kauppa ei käy. Tuotetta ja hintoja tarkastellaan kriittisesti ja muutetaan, jos tarve vaatii. Jos asiakas ei osta, on mietittävä miksi näin käy. Useinkaan ongelma ei ole tuotteen hinnassa, vaan lisäarvossa, jota tuote asiakkaalle tuo. Jos asiakas ei koe saavansa hinnalle tarpeeksi vastinetta, hän ei osta.

Ymmärrätkö mitä haen? Nyt biokaasua myydään käyttämällä ykkösargumenttina sen edullisuutta. Kuitenkin biokaasu tuotetaan lähellä, kotimaassa, omassa kunnassa, parhaimmillaan naapurissa. Oikeasti kaikki, jotka aidosti ajattelevat omaa ja suomalaisten hyvinvointia, tietävät, että biokaasun ykkösargumentti on se, että siihen käytetty raha jää Suomeen. Viimekädessä raha jää niille, joille se tässä tapauksessa kuuluu eli suomalaisille ruoantuottajille. He tuottavat sen biokaasun raaka-aineen ja biokaasun, jopa sen biometaanin oman elinkeinonsa ohessa. Samalle he kantavat valtavaa yhteiskuntavastuuta huolehtimalla ruokahuollostamme, energiahuollostamme ja ympäristöstämme kestävällä ja arvokkaalla tavalla. Biokaasu on kallista!

Sami Vinkki
Myyntijohtaja, Demeca Oy