Lähetä viesti

Kokemuksia

Navetan ilmanvaihdon parantamisella tuloksia välittömästi

Ilmanvaihto on tärkeä juttu navetassa. Itse olin miettinyt ilmanvaihdon parantamista jo pitempää, kun aina tuntui olevan navetassa huono ilma. Eihän se voi olla hyväksi eläimille eikä ihmisille. Puhuin monesti, että jos otetaan ikkunat pois ja laitetaan jotkut luukut, mitkä voi aukaista. Alkaisikohan tuo ilma vaihtumaan paremmin?

Ilmanvaihtoremontti navetassa: karjan tuotos parani 12000 kg

Eläinlääkäri alkoi puhua Pasi Kiljalalle ilmanvaihdon parantamisesta ja sen merkityksestä eläinten hyvinvointiin. Eläinlääkäri piti puutteellista ilmanvaihtoa syyllisenä, kun yleensä keväällä ja syksyllä on ollut sään vaihdellessa lehmät alttiita soluttelemaan. Lehmät kun tykkäävät raittiista ilmasta ja huono ilma lisää stressiä ja soluja.

Yli 30 vuoden laudalla melominen jäi historiaan

Minna ja Juha Kiilin maitotilan navettaa sen rakentamisesta, aina vuodesta 1984 asti piinannut lieteongelma ratkesi lähes kertaheitolla loppukesästä 2017, kun Minna luki iltapäiväkahvilla lehdestä tarinan isännästä, joka oli päässyt eroon ainaisesta ”lautajumpasta”.

Lietteenkierrätyksellä kuilut toimimaan: Vuosi ilman lautajumppaa

Lietteenkierrätysjärjestelmä säästää työaikaa ja hermoja niin paljon, että se on todellakin hintansa väärti. Koskaan ei ole tämän navetan 20-vuotisessa historiassa kuilut tulleet näin tyhjäksi pumppauksen jälkeen.

Kuivituksen automatisoinnilla Lehdon tilalle merkittävät säästöt

Kuivituslaitteen hankintaa piti tietysti perustella rahoittajalle eli pankille ja investointitukihakemukseen. Asiaa laskettiin tosissaan, mutta nopeasti todettiin, että kuivituksen automatisointihan todella tuo euroja tilille.