Kuivituslaite vähentää navetan työmäärää merkittävästi – kennoikkunat ja hormit tuovat valoa ja vaihtavat ilmaa, Toholammilla navetassa viihtyvät sekä hoitajat että eläimet

Maatalousyhtymä Brandtin vuonna 2015 rakennetussa yhden robotin navetassa Toholammilla kuivitus hoidetaan Demecan kuivituslaitteella, lietekuilusta lietteen pumppaa Kaira-pumppu ja Ekoerotus separoi lannasta kuiviketta.

Tilan toinen isäntä Markku Brandt kertoo, että kuivituslaitteistokokonaisuuden ensimmäinen osa eli kuivituslaite, asennettiin navettaan vuonna 2017, kun kottikärryralliin kyllästyttiin. Jonkin ajan kuluttua lietteen käsittelyä parannettiin Kaira-pumpulla ja vuosi sitten lietteen poisto muutettiin kulkemaan Eko-Erotus -separaattorin kautta.

Näin jälkeenpäin ajatellen, kokonaisuus olisi pitänyt laittaa heti uuteen navettaan, koska se työmäärä, joka laitteiston asentamisen jälkeen jäi pois, on niin merkittävä. Jos lehmiltä kysyttäisiin, kuivituslaite ei ole ollenkaan mielenkiintoinen, koska kottikärryt pääsi sentään aina välillä kaatamaan isäntien harmiksi kumoon.

Lehmät kyllä viihtyvät ja voivat käsikäyttöisesti toimivalla kuivituslaitteella kuivitetuissa parsissa hyvin. Kuivitus tehdään kaksi kertaa päivässä.

Kuivituksen muutos turpeesta lannalla kuivitukseen on vaikuttanut merkittävästi navetan olosuhteisiin. Pölyn määrä on todella vähäinen lantakuivituksessa. Lisäksi lannan kierrätys tuo kustannussäästöjä. Vaikka laitteiston hankinta maksaa, näen investoinnin kannattavana, koska jo muutaman vuoden päästä se on maksanut itsensä turpeen hankintahinnalla takaisin.

Utareterveys oli jo aiemmin hyvä, eikä lannalla kuivittaminen ole horjuttanut hyvää tasapainoa.

Brandtin veljesten navetassa on Demecan kennoikkunat ja hormit. Niiden ansiosta navetta on valoisa ja ilma vaihtuu hyvin.

Uusia isoja investointeja ei ole juuri nyt suunnitelmissa. Mahdollista on, että käsikäyttöinen kuivituslaite vaihtuu jossain vaiheessa Renkiin, joka toimii täysin automaattisesti, mutta juuri nyt emme näe tarpeelliseksi vaihtaa täysin toimivaa laitetta.

Biokaasulaitos kiinnostaa, mutta tilan eläinmäärä 65 lehmää ja saman verran nuorta karjaa on niin pieni, että siihen investoiminen ei ole kannattavaa. Tulevaisuudessa pitäisi miettiä kahden tai useamman tilan yhteistä laitosta, jonka avulla pystyisimme tuottamaan energiaa ja vaikuttamaan myös pienemmiltä tiloilta ilmastoa kuormittavien tekijöiden pienentämiseen kustannustehokkaasti.

Markku Brandt on tyytyväinen yhteistyöhön Demecan kanssa ja suosittelee oman kokemuksen perusteella myös laitteistoja. Laitteistot ovat pelanneet moitteettomasti alun säätämisen jälkeen.

Jälkimarkkinonti kertoo, että myös valmistaja uskoo tuotteeseensa. Kuivituskoneen täyttösäiliöstä rikkoutui viime keväänä kulmavaihde, joka vaihdettiin takuuseen, vaikka laite on jo niin monta vuotta vanha.

Markku Brandt
Mty Brandt, Toholampi