Lähetä viesti

Lannoitteen ja energian tuotanto lähialueella säästää kuluissa

22.1.2021 Demeca

Suupohjan Perunalaakson tarina 3/6

Suupohjan Perunalaakson Biokaasulaitos on Suomen ensimmäinen täysin perunalla toimiva laitos. Vastaavia laitoksia on olemassa, mutta niiden käytössä perunamassan käyttäminen syötteenä on alle 15 prosentin luokkaa.

-Meille ei ollut valmista malliesimerkkiä ja varmuutta laitteiston toimivuudesta pelkästään perunalla ja se oli iso kysymys, joka arvelutti päätöksen tekemisessä. Tärkkelyspitoisen perunan vaahtoaminen prosessissa mietitytti, mutta siihenkin löydettiin oikea ratkaisu, Raimo Ylihannula kertoo neuvottelu- ja tutkimusvaiheista.

Hygienisoinnin avulla lannoitetta pystytään tuottamaan paikallisesti ja ravinteet saadaan kiertoon. Samalla kaikki kuljetuskustannukset putoavat alhaisiksi.

-Kuorimassassa on lannoitteet, joita peruna tarvitsee ja niiden kierrättäminen on meille merkittävä säästö. Perunassa on paljon kaliumia, ja haluamme sen takaisin peltoon, mutta perunalla on paljon kasvitauteja ja haluamme olla varmoja, että hygienisointiin löytyy oikea lämpötila ja aika, että lannoitetta on turvallista käyttää, Jouni Alavillamo sanoo.

-Laitteisto antaa tarvittaessa mahdollisuuden suorittaa hygienisointi hyvinkin korkeassa lämpötilassa, mutta vasta erilaisten mittaustulosten ja tutkimusten jälkeen saamme varmuuden siitä, että mädätysjäännös on täysin turvallista perunapeltojen lannoitteeksi.