Lähetä viesti

Paskasta kannattaa ottaa irti kaikki mahdollinen hyöty

15.1.2021 Sini Kemi

Paskasta kannattaa ottaa irti kaikki mahdollinen hyöty

Ilpo Wennströmin lypsykarjatilalla Toholammilla käynnistettiin Demecan biokaasulaitos tammikuussa 2019. Tilan isäntä katsoo laitoksen ensimmäisten käyttökuukausien jälkeen tulevaisuuteen tyytyväisenä. Yöt nukutaan hyvin, kun tiedetään, että isoja sähkölaskuja ei enää tule.

Biokaasulaitoksen rakentaminen on ollut meidän tilamme tavoitteena jo pitemmän aikaa. Jos tilalla on olemassa raaka-ainetta, josta pystytään tekemään sähköä ja lämpöä, se kannattaa hyödyntää.

Avustukset, joita Biokaasulaitosinvestointeihin on olemassa kannattaa käyttää, ja laitoksia pitäisi ehdottomasti rakentaa lisää. Laitoksen ympäristöystävällisyys on myös merkittävä ja huomion arvoinen asia.

Laitoksen pystyttäminen eteni pohjien tekemisen jälkeen nopeasti. En uskonut, että laitos voidaan pystyttää päivässä, mutta kaikki askelmerkit olivat paikallaan ja jouduin toteamaan, että annettu lupaus piti.

Biokaasulaitoksen jakeiden avulla lannoittamisen kohdistaminen oikein on jatkossa helpompaa. Lypsykarjatilalla lehmien ruokinta on erittäin tarkkaa ja laskemme tarkasti, mikä on kannattavaa.

Nyt pystymme kohdentamaan myös lannoituksen erittäin tarkasti. Separoinnin avulla otamme kuivalannan erilleen. Se ajetaan peltolohkoille, jotka ovat kauempana. Notkeampi liete ajetaan lähipelloille, jotka ovat maaperältäänkin lietteelle hyvin sopivia.

Olen erittäin kiinnostunut ottamaan paskasta irti kaiken mahdollisen hyödyn, koska sitä kautta syntyvät säästöt ovat merkittäviä.

Sähkö, lämpö ja lannoitteet ovat niin maatilalla isoja ja merkittäviä asioita, että näen oman Biokaasulaitoksen rakentamisen erittäin kannattavana investointina.

Tulevaisuudessa tilalle tullaan hankkimaan toinen kontti, johon vedetään jo olemassa olevan haaran avulla putki liikennekaasun tuottamista varten. Ajoneuvokaasu lisää tilan raaka-aineiden hyödyntämistä ja omavaraisuutta entisestään. Syötteitä tarvitaan lisää, mutta nehän eivät lopu.

Maanviljelijöillä on tapana sanoa, että tästä hommasta ei jää kuin paska käteen, mutta nyt sekin on puhdistettua ja siinä on rahaa.

Ilpo Wennström, Toholampi