Pekka Vinkki on vuoden bionääri

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n hallitus on valinnut Pekka Vinkin vuoden 2023 Bionääriksi. Pekka on Demecan toimitusjohtaja ja perustajajäsen. Titteli julkaistiin Biotalouspäivillä Lappeenrannassa perjantaina 20.09.2023.

”Biokaasu tarjoaa valtavat mahdollisuudet suomalaiselle maataloussektorille. Haluan omalta osaltani olla mahdollistamassa Suomen maatalouden energia- ja ravinneomavaraisuuden vahvistumista ja luoda maatiloille uusia mahdollisuuksia .”, kiteyttää Pekka.

Demeca perustettiin 15-vuotta sitten vuonna 2008, ja tällä hetkellä työllistämme noin 60 henkilöä. Valmistamme älykkäitä ratkaisuja maatalouden lannankäsittelyyn ja jakeiden hyötykäyttöön sekä omavaraiseen energiatuotantoon. Biokaasulaitosten tuotekehitys ja toimittaminen ovat olleet osa Demecan toimintaa alusta lähtien.

Märkämädätysperiaatteella toimivan biokaasulaitoksen kehittäminen on aloitettu Haapavedellä 2002 ja Pekka Vinkki on ollut kehitystyössä mukana 2005 lähtien. Ensimmäinen laitostoimitus tehtiin 2004-2005. Olemme rakentaneet tai toimittaneet 25 toiminnassa olevaa tai toiminnan aloittavaa täyden mittaluokan biokaasureaktoria. Esittelemme uusia biokaasulaitoksia ympäri Suomen avoimien ovien päivässä, jossa voi tutustua biokaasulaitoksen ja maatilojen toimintaan.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry pyysi ehdotuksia vuoden 2023 Bionääri-tittelin saajaksi -kesä-elokuussa. Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n hallitus valitsi Bionäärin saatujen ehdotusten pohjalta.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry haluaa jakaa Bionääri-tittelin henkilölle, joka on edistänyt esimerkillään ja toiminnallaan ravinnekierrätyksen edistymistä Suomessa tai maailmalla. Bionäärin valintakriteerit ovat:

  • Hän on osoittanut todellista tahdonvoimaa, sisua ja ahkeruutta ravinnekierron edistämiseksi.
  • Henkilö on omalla toiminnallaan vaikuttanut positiivisesti toimialan kehittymiseen.

Bionääri-titteli on myönnetty seuraaville henkilöille:

2023 Pekka Vinkki, toimitusjohtaja ja perustajajäsen, Demeca Oy

2022 Jyrki Heilä, yrittäjä ja hallituksen puheenjohtajan (Biopir Oy ja Nurmon Bioenergia Oy)

22021 Sari Luostarinen, erikoistutkija ja johtava asiantuntija, Luonnonvarakeskus

2018 Juhani Suvilampi, toimitusjohtaja, Watrec Oy

2017 Juha Pirkkamaa, toiminnanjohtaja, Biolaitosyhdistys ry

2016 Jukka Rintala, professori, Tampereen Yliopisto

2015 Leif Åkers, toimitusjohtaja, Stormossen Oy

 

Lisätietoja asiasta antaa Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n toiminnanjohtaja Anna Virolainen-Hynnä 0400987805, anna.virolainen-hynna@biokierto.fi

 

 

Lähteet:

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry

Demeca Oy

Lue lisää biokaasulaitoksesta

Lue lisää

Lisää kirjoituksia